donderdag 26 maart 2009

Installeer SCSI hard disk in VMWare Virtual Machine met Windows XP

Wanneer je in een VMWare virtual machine Windows XP wilt installeren met een Hard Disk van het type SCSI, dan heb je een probleem met de drivers. De benodigde drivers zitten namelijk niet in een standaard Windows XP installatie wat veroorzaakt dat de Windows XP installatie de hard disk niet 'ziet' en dus de installatie niet kan voltooien.

VMWare heeft wel een driver hiervoor beschikbaar gestelt, welke je kan downloaden op http://www.vmware.com/download/ws/drivers_tools.html onder het kopje SCSI Disk Drivers. Dit is een Floppy image die je in je Virtuele Machine kan koppelen aan de floppy drive. In de Windows XP installatie kies je dan de optie "Druk op F6 om een niet-Microsoft SCSI/RAID stuurprogramma te installeren". Daarna kies je "E=Extra apparaat opgeven" en Enter om de "VMWare SCSI Controller" te selecteren. Wanneer je daarna de installatie probeert te voltooien krijg je, tijdens het kopiëren van de bestanden, de foutmelding "Setup kan het bestand vmscsi.sys niet kopiëren". Helaas kan je nu de installatie niet goed voltooien.

Een simpele manier (en eentje die zeker werkt) is het 'slipstreamen' van de SCSI driver in de Windows XP installatie. Ik heb hiervoor nLite gebruikt. Met behulp van nLite kan je de gehele Windows XP installatie aanpassen. Ik richt me in dit artikel alleen op het integreren van de driver:
 • Download de laatste versie van nLite op hun website en installeer deze
 • Start nLite op en selecteer de directory waar de Windows XP installatie staat. Dit kan ook de CD-ROM drive (waar de installatie CD van Windows in zit) zijn
 • Klik een aantal keer op Next totdat je onderstaand venster te zien krijgt:

  Selecteer hier de opties Drivers en Bootable ISO
 • Klik hierna op Next totdat je onderstaand venster te zien krijgt:

  Download hier het ZIP bestand met de VMWare SCSI Driver en extract de inhoud naar een folder.
  Klik hier op Insert en selecteer daarna Single Driver. Nu heb je de mogelijkheid om de SCSI driver te selecteren welke in de Windows XP installatie toegevoegd zal worden.

  Selecteer de VMWare SCSI Controler en klik op OK
 • Klik een aantal keer op Next totdat je onderstaand venster te zien krijgt:

  Klik op Make ISO om een ISO bestand te genereren welke je daarna kan branden op CD óf aan een VMWare CD Drive kan koppelen
 • De installatie van Windows XP kan nu op een 'normale' manier uitgevoerd worden. De installatie zal automatisch de HD 'zien' en de juiste drivers installeren.

Succes ermee !

5 opmerkingen:

rickrober zei

Hoi, ik heb de truc geprobeerd, maar nog steeds geen geluk. LSI Drivers zijn gestreamed in de ISO, maar hij herkent de disk niet op de normale manier, wel als ik zonder gestreamde drivers via een .flp start. Alleen dan loop ik tegen het kopieer probleem aan. Jij nog ideen?!

Danny Scheelings zei

Ik zou voor de zekerheid bog even de inhoud van je XP installatie CD bekijken. Het bestand vmscsi.sy_ moet bijv. in de directory 'i386' zijn toegevoegd. Als dit niet het geval is, dan is het slipstreamen mislukt.

Anders kan je me even je *.VMX (VM configuratie bestand) mailen (naar d.scheelings@smallweb.nl). Dan kan ik hier eens kijken of het met mijn XP installatie wel lukt.

hans zei

hallo

ik ben zelf aan het proberen om met een iso-image windows xp virtueel te installeren op vmware.

Dit is misschien een beetje off-topic maar ik vroeg mij af of iemand mij hier mee kan helpen...
Ik krijg steeds de melding NTLDR is missing en dat er niet genoeg rechten zijn om aan deze bestanden te geraken.

ik heb deze image op het werk gedownload en dan gekopieert naar men usb en dan thuis naar men laptop. eventueel dat de machtigingen veranderen en de installatie niet genoeg rechten heeft ofzo???

iemand een voorstel hoe ik dit kan oplossen?

Anoniem zei

Echt helemaal super dit!!!

Dennis Smit zei

Geen werving en selectiebureaus, enkel werkgevers! Solliciteer dus rechtstreeks bij de werkgever. Check jouw ict vacature!