maandag 24 november 2008

ASP.NET control voor FusionChart

Op de markt zijn talloze grafiek componenten aanwezig die in ASP.NET webapplicaties geïntegreerd kunnen worden. Persoonlijk zoek ik altijd naar freeware controls, omdat de vraag naar grafieken in een webapplicatie vaak niet van dergelijk belang is dat er (veel) geld voor neergeteld wordt.

Nu heb ik een oplossing gevonden welke gratis is, zeer dynamisch, flexibel... en het ziet er nog fraai uit ook. FusionCharts biedt een oplossing die op Flash (versie 8) gebaseerd is. Het grote voordeel van Flash is natuurlijk dat het cross-browser en cross-platform is. Het nadeel is dat het altijd op de computer van de gebruiker geïnstalleerd moet zijn om er gebruik van te kunnen maken.

Om het gebruik van deze functionaliteit te vereenvoudigen heb ik een ASP.NET (3.5) control ontwikkeld, welke de meest gebruikte functionaliteiten toepast. Het control maakt gebruik van Javascript om de Flash elementen op de pagina toe te voegen.
Een Visual Studio 2008 project kan hier gedownload worden. Dit project bevat het ASP.NET control en een testpagina.

Belangrijke eigenschappen van het control:

  • DataSource: het toekennen van data aan het Flash element geschiedt middels XML. Dit control biedt de mogelijkheid om een IEnumberable DataSource toe te kennen. Deze DataSource zal als XML in de pagina worden toegevoegd
  • DataMemberXAxis: DataMember uit de DataSource die op de X-as gebruikt moet worden
  • DataMemberYAxis: Lijst met één of meerdere DataMembers die op de Y-as gebruikt moet worden.
    Let op: indien er meer dan één DataMember wordt gebruikt, dan dient een correct ChartType toegekent te worden (alle ChartTypes die beginnen met 'MS' kunnen hiervoor worden gebruikt)
  • ChartType: type grafiek die gebruikt moet worden. Elk type maakt gebruik van een ander Flash bestand. Zie de FusionCharts folder in het VS2008 project

Succes ermee !

Bron(nen):
FusionCharts
FusionCharts Documentatie

1 opmerking:

Unknown zei

Geen werving en selectiebureaus, enkel werkgevers! Solliciteer dus rechtstreeks bij de werkgever. Check jouw ict vacature!